Klubbhistoria

  • Väsby skidklubbs historia har sin formella början under 1920-talet med arrangerad tränings- och tävlingsverksamhet. Läs mer i följande dokument.

 

  • Rullskidspåret var under cirka tio år 1973 till 1983 en tilldragelse. Spåret låg där nuvarande Runbyspåret runt bergaskogen löper, därav namnet “rullskidspåret” för denna 2-3 km slinga, inkl backe / öglan. Läs tidningsreportage från 1974 här. Och ett reportage inför en elittävling i Rullskidspåret här. Spåret lades ned främst p.g.a bristande underhåll och att det var ogynnsamt för spårdragningen vintertid. Det fanns även en ogynnsam risk för skrubbsår i vissa alltför tvära kurvor. Dessutom utvecklades nya rullskidor som fungerade bra på asfalten. I samband med rinvingen av rullskidspåret föreslog styrelsen att förlänga Kairospåret till ett efterlängtat rundspår.

 

  • En speciell episod var under 80-talet. Fem år i följd 1983-1987, arrangerade klubben “24-timmars (läs tävlingsledare Lennart Jarskogs artikel här)“. Det gällde att i lag under 24 timmar samla så många varv (2,2 km) som möjligt. Det var stor uppslutning och alla åldrar, t o m med pris för bästa utklädning. År 1987 startade 107 lag och 3200 åkare. Det var en folkfest. Med snöbristen kom ändå efterföljare, bl.a. 12-timmars löpning 1989 med 51 lag anmälda. Resultattavla 12-timmars löpning med antal varv, lag et.c. framgår av denna bild.

 

 

  • Nedan en härlig bild från ett av alla de träningsläger som VSK genomfört. Fler historiska bilder finns i bildarkivet – bland annat myrfotboll!

 

  • Här en vy från en strid in på mållinjen i Runby spår- och motionscentral. Lite av skidlöparens obändiga styrka framgår… (okänd fotograf och årgång)

 

  • Lite fakta som talar för sig själv…

 

  • Nedan ett kuriost litet brev som vittnar om både vår idrotts- och teknikhistoria.